Prezes WKF Antonio Espinos w PKOl PDF Drukuj Email
czwartek, 23 pa藕dziernika 2014 12:38

Prezes Polskiego Komitetu Olimpijskiego pan Andrzej Kra艣nicki gosci艂 w swojej siedzibie prezesa World Karate Federation Antonio Espinos'a wraz z delegacj膮 zarz膮du Polskiego Zwi膮zku Karate. Polski Zwi膮zek Karate reprezentowali:prezes Zwi膮zku Maciej Soko艂owski, v-ce prezesi: Andrzej Drewniak i Wac艂aw Antoniak. Ponadto w spotkaniu bra艂 udzia艂 Robert Hamara -przewodnicz膮cy Komisji Sportu PZK i cz艂onek Komsji Sedziowskiej WKF.
W czasie spotkania om贸wiono przygotowania karate do udzia艂u w pierwszych Europejskich Igrzyskach Olimpijskich, w kt贸rych mamy nadziej臋, startowa膰 b臋d膮 polscy zawodnicy oraz perspektywy w艂膮czenia karate do programu letnich Igrzysk Olimpijskich. Ponadto za kilka lat w Polsce odb臋d膮 si臋 igrzyska w ramach World Games, tam r贸wnie偶 reprezentowane b臋dzie karate. Polska jako organizator ma zapewniony udzia艂 12 zawodnik贸w w tej presti偶owej imprezie. W czasie dyskusji podkre艣lono 偶e karate w ramach sportu kwalifikowanego reprezentowane jest tylko przez World Karate Federation, kt贸rra zrzesza 188 narodowych federacji karate z ca艂ego 艣wiata. Jedynym czlonkiem tej organizacji z Polski jest Polski Zwiazek Karate. Reprezentacja naszego Zwi膮zku b臋dzie bra艂a za kilka tygodni udzia艂 w Mistrzostwach 艢wiata, do kt贸rych zg艂osi艂o sw贸j akces ponad 140 reprezentacji.
Pod koniec spotkania prezes Andrzej Kra艣nicki otrzyma艂 od prezesa WKF Antonio Espinos krawat WKF i publikacj臋 przezntuj膮c膮 dorobek WKF, a prezes WKF otrzymal od prezesa PKOl krawat olimpijski i publikacj臋 pokazuj膮c膮 Polski sport.
Po spotkaniu prezes Antonio Espinos wraz cz艂onkami Zarz膮du PZK i Robertem Hamar膮 wzi臋li udzia艂 w kr贸tkiej konferencji prasowej, kt贸ra odby艂a si臋 w Klubie Olimpijczyka.

Wac艂aw Antoniak

Copyright © 2018. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.