Sprawy bieżące Związku PDF Drukuj Email
środa, 17 grudnia 2014 09:15

W ubiegłą niedzielę odbyło się trzecie w tym roku szkolenie na licencję trenerską. Tak więc mamy skończone szkolenia trenerów i pozostaje nam jeszcze jedno zgrupowanie kadry.
Ten rok mieliśmy bardziej intensywny niż rok ubiegły. Zakończony został bardzo dobrymi wynikami w zawodach stylowych. Znakomite wyniki osiągnęli zawodnicy na Mistrzostwach Swiata Karate Kyokushin i Mistrzostwach Europy Karate Shotokan, ale sporo jeszcze przed nami pracy aby osiągać wyniki medalowe w Mistrzostwach WKF.
Część naszych trenerów chce włączyć się w działania Związku i podjąć się pełnienia różnych funkcji w ramach nowotworzonych struktur. Jest to tendencja bardzo pozytywna. Do pełnienia różnych funkcji w ramach struktur międzywojewódzkich w pierwszej kolejności powołani zostaną trenerzy którzy aktywnie prowadzą swoją działalność w ramach swoich klubów. Jednym z kryteriów oceny skutecznej pracy trenerskiej w swoim klubie jest ilość przeprowadzonych egzaminów. Jeśli jakiś trener przeprowadza w skali roku egzaminy dla kilku lub kilunastu osób, to świadczy, że nie prowadzi znaczącego klubu (czyli nie może poradzić sobie z działalnością karate na poziomie klubu, więc też nie poradzi sobie na poziomie wyższym) lub oszukuje swoich uczniów oraz PZK i nie przeprowadza egzaminów w ramach Związku (tym bardziej nie nadaje się do współpracy w ramach Związku).
Przed nami kolejny ciekawy rok. Mistrzostwa Europy w marcu a później w czerwcu udział zawodników karate w Olimpiadzie krajów europejskich. Liczymy, że te zawody odbędą się z udziałem naszych zawodników.
Życzę wszystkim klubom udanych udziałów w regionalnych rozdziałach środków na działalność klubową oraz skutecznych przygotowań do przeszłego roku. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia.

Wacław Antoniak
Poprawiony: środa, 17 grudnia 2014 20:03

Copyright © 2018. Polski Związek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.