Polski Karateka KAMIL WARDA wystąpi w I Europejskich Igrzyskach Baku 2015 PDF Drukuj Email
wtorek, 28 kwietnia 2015 12:21

W dniach 12-28 czerwca w stolicy Azerbejdżanu Baku, rozegrane zostaną I Europejskie Igrzyska. W imprezie weźmie udział ok 6000 sportowców z 50 państw. Igrzyska zostaną rozegrane w 20 dyscyplinach z czego 5 po raz pierwszy gości w programie Igrzysk a wśród nich Karate.
Igrzyska w Karate rozegrane zostaną w 12 konkurencjach: kumite /walka/ 10 kategorii wagowych kobiety 5, mężczyźni 5 i kata : 1 kategoria kobiet i 1 mężczyzn. W każdej kategorii wystartuje tylko 8 zawodników: 6 pierwszych z ostatnich Mistrzostw Europy, 1 zawodnik gospodarzy i 1 z „dziką kartą” która jest w gestii European Karate Federation.
W kumite mężczyzn w wadze – 84 kg prawo udziału w Igrzyskach otrzymał Kamil Warda /Olimp Łódź/. Kamil to aktualny Mistrz Polski, wielokrotny medalista zawodów międzynarodowych. Kamil ma za sobą bardzo dobre występy w Premier League Karate /Liga Światowa/ w Paryżu na 99 zawodników był 7, w Sharm el Sheikh również 7 miejsce. Nie są to miejsca medalowe ale wielokrotnie pokazywał że stać go na zwycięstwa z najlepszymi. W rankingu Światowym na 2015 rok w wadze – 84 zajmuje 17 miejsce na 125 sklasyfikowanych zawodników. Trzymamy kciuki za naszego zawodnika i mamy nadzieję że okaże się czarnym koniem Igrzysk.
Karate a dokładniej World Karate Federation jest bardzo prężnie rozwijającą się dyscypliną którą uprawiają na Świecie miliony zawodników. Aktualnie World Karate Federation zrzesza 188 krajów na 5 kontynentach. Na ostatnich Mistrzostwach Świata Bremen 2014 wystartowały reprezentacje z 117 państw. Od 1999 roku WKF jest członkiem MKOL.

Strona I Europejskich Igrzysk : baku2015.com
Film z walk Kamila Wardy: https://www.youtube.com/watch?v=1mmSt5tqtCA

Maciej Gawłowski
Trener Kadry Narodowej
Polski Związek Karate

Copyright © 2018. Polski Związek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.