Polski Karateka KAMIL WARDA wyst膮pi w I Europejskich Igrzyskach Baku 2015 PDF Drukuj Email
wtorek, 28 kwietnia 2015 12:21

W dniach 12-28 czerwca w stolicy Azerbejd偶anu Baku, rozegrane zostan膮 I Europejskie Igrzyska. W imprezie we藕mie udzia艂 ok 6000 sportowc贸w z 50 pa艅stw. Igrzyska zostan膮 rozegrane w 20 dyscyplinach z czego 5 po raz pierwszy go艣ci w programie Igrzysk a w艣r贸d nich Karate.
Igrzyska w Karate rozegrane zostan膮 w 12 konkurencjach: kumite /walka/ 10 kategorii wagowych kobiety 5, m臋偶czy藕ni 5 i kata : 1 kategoria kobiet i 1 m臋偶czyzn. W ka偶dej kategorii wystartuje tylko 8 zawodnik贸w: 6 pierwszych z ostatnich Mistrzostw Europy, 1 zawodnik gospodarzy i 1 z 鈥瀌zik膮 kart膮鈥 kt贸ra jest w gestii European Karate Federation.
W kumite m臋偶czyzn w wadze 鈥 84 kg prawo udzia艂u w Igrzyskach otrzyma艂 Kamil Warda /Olimp 艁贸d藕/. Kamil to aktualny Mistrz Polski, wielokrotny medalista zawod贸w mi臋dzynarodowych. Kamil ma za sob膮 bardzo dobre wyst臋py w Premier League Karate /Liga 艢wiatowa/ w Pary偶u na 99 zawodnik贸w by艂 7, w Sharm el Sheikh r贸wnie偶 7 miejsce. Nie s膮 to miejsca medalowe ale wielokrotnie pokazywa艂 偶e sta膰 go na zwyci臋stwa z najlepszymi. W rankingu 艢wiatowym na 2015 rok w wadze 鈥 84 zajmuje 17 miejsce na 125 sklasyfikowanych zawodnik贸w. Trzymamy kciuki za naszego zawodnika i mamy nadziej臋 偶e oka偶e si臋 czarnym koniem Igrzysk.
Karate a dok艂adniej World Karate Federation jest bardzo pr臋偶nie rozwijaj膮c膮 si臋 dyscyplin膮 kt贸r膮 uprawiaj膮 na 艢wiecie miliony zawodnik贸w. Aktualnie World Karate Federation zrzesza 188 kraj贸w na 5 kontynentach. Na ostatnich Mistrzostwach 艢wiata Bremen 2014 wystartowa艂y reprezentacje z 117 pa艅stw. Od 1999 roku WKF jest cz艂onkiem MKOL.

Strona I Europejskich Igrzysk : baku2015.com
Film z walk Kamila Wardy: https://www.youtube.com/watch?v=1mmSt5tqtCA

Z powa偶aniem
Maciej Gaw艂owski
Trener Kadry Narodowej
Polski Zwi膮zek Karate

Copyright © 2018. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.