Relacje pomiędzy Polskim Związkiem Karate a Polską Unią Karate PDF Drukuj Email
środa, 16 stycznia 2019 12:28
 Od roku czasu nasz Związek ma sporo problemów związanych z działalnością nowo powstałej organizacji karate, Polską Unią Karate. Polscy zawodnicy startujący na zawodach WKF nie mogą być finansowani ze środków państwowych i generalnie to na całej tej nieprzyjemnej sytuacji najbardziej tracą polscy zawodnicy. Otrzymujemy sporo pytań od naszych działaczy, trenerów i zawodników dotyczących tych relacji. Dlatego poniżej przedstawiam trochę informacji dotyczących tych relacji.
I. Polska Unia Karate
1. Obecni działacze PUK w większej liczbie spotkali się z prezesem Espinosem we Wrocławiu, w czasie World Games, w lipcu 2017,
2. Prezes Espinos kilka miesięcy później, przyjechał na Polish Open do Bielsko-Białej. Był na lokalnej imprezie, mimo, że na ogół nie uczestniczy na oficjalnych zawodach WKF, jakimi są zawody K1,
3. Dwa miesiące później (8.12.2017), sąd w Bielsko-Białej, zarejestrował PUK, które zorganizowało trzy (3) kluby,
4. W styczniu 2018 (niecałe dwa miesiące później), prezes Espinos obiecał prezesowi PUK, że przyjmie jego organizację do WKF. Czy ta miłość do nowo powstałej organizacji ma podłoże całkowicie altruistyczne?
5. W tym czasie zarzucano PZK, że niewłaściwie wykorzystywała środki przeznaczone z MSiT na karate WKF?
Dla osób trochę znających zasady wykorzystywania środków z dotacji, było jasne, że taki zarzut nie ma sensu. Bo przecież PZK, co roku składał sprawozdanie ze swojej działalności i musiał rozliczać swoje wydatki co do grosza. Przez wiele lat na karate WKF, przeznaczana była kwota w wysokości około 50% środków z dotacji ( 18% na obsługę, 25% na Kyokushin i 7% na Shotokan, bo większość zawodników z tego stylu brało udział w zawodach WKF),
6. Po upadku zarzutu, o złym wykorzystaniu środków z dotacji, wymyślono zarzut o złym statucie PZK. Aby uniknąć tego zarzutu, Zjazd PZK (7.04.2018) wprowadził zmiany do statutu PZK, jeszcze bardziej pokazujące powiązanie PZK z WKF. Mimo tych zmian, kongres WKF, opierając się na opinii, że PZK ma niewłaściwy statut pozbawił PZK członkostwa WKF.
Należy podkreślić fakt, że PUK ma cały czas statut prawie identyczny ze starym statutem PZK. Ale ich statut nie jest problemem dla prezesa WKF.

II. Stanowisko MSiT
1. MSiT chce wyjaśnić obecną sytuację,
2. Aby umożliwić start w zawodach WKF zawodnikom z Polski, ministerstwo przygotowało projekt umowy pomiędzy PUK i PZK, w ramach której PUK odpowiadałby za zgłaszanie zawodników na zawody WKF, a PZK finansowałby szkolenie w kraju i pokrywałby koszty udziału w zawodach zagranicznych. PUK nie chce podpisać tej umowy i zaproponował własną wersję umowy, która jest nie do zaakceptowania przez MSiT i PZK.
3. MSiT chciał przeznaczyć w 2018 roku na karate olimpijskie 750.000 zł (350.000 zł na seniorów i 400.000 zł na juniorów i kadetów) i w tym roku 550.000 zł (na seniorów). Środki te nie trafiły do zawodników, bo PUK nie podpisała umowy o współpracę.

III. PZK
1. PZK jako PZS odpowiada za dyscyplinę na terenie kraju.
2. W ubiegłym roku jaki i w tym roku PZK będzie organizował MP Seniorów i MP Juniorów oraz zawody MMM. Kluby startujące w tych zawodach mogą uzyskać punkty a później środki z dotacji władz lokalnych.
3. Nadal prowadzimy szkolenie oraz udział w zawodach krajowych i międzynarodowych w karate stylowym.
4. Środki na ten cel otrzymamy z MSiT.
5. Nadal jako PZS wydajemy licencje klubowe, trenerskie, zawodnicze i sędziowskie oraz certyfikaty na stopnie karate. Kluby i zawodnicy chcą brać udział w zawodach w ramach PZK muszą mieć aktualne licencje oraz stopnie dopuszczające zawodników do udziału w poszczególnych zawodach.

Copyright © 2019. Polski Związek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.