Nowy sezon sportowy PDF Drukuj Email
艣roda, 27 lutego 2019 09:19

Ko艅cz膮 si臋 ferie zimowe i przygotowujemy si臋 do sezonu rywalizacji sportowej. Cz臋艣膰 polskich zawodnik贸w je藕dzi na zawody mi臋dzynarodowe i tam odnosi spore sukcesy sportowe, ale wi臋kszo艣膰 szykuje si臋 do rywalizacji na krajowej arenie.
聽W kwietniu odb臋d膮 dwie imprezy mistrzowskie w karate olimpijskim: w Legnicy odb臋d膮 si臋 Mistrzostwa Polski Senior贸w, dwa tygodnie p贸藕niej w Poznaniu Mistrzostwa Polski Junior贸w M艂odszych, Junior贸w i M艂odzie偶owc贸w. Ponadto w okresie kwiecie艅-maj odb臋d膮 si臋 Mi臋dzywojew贸dzkie Mistrzostwa M艂odzik贸w oraz Mistrzostwa Polski Masters贸w. Wszystkie te imprezy odb臋d膮 si臋 wg przepis贸w karate olimpijskiego.
聽Opr贸cz karate olimpijskiego nasi zawodnicy startowa膰 b臋d膮 na zawodach stylowych. Mistrzostwa Polski Shotokan odb臋d膮 si臋 w czerwcu na terenie Wielkopolski. Ponadto reprezentacja Karate Shotokan b臋dzie mia艂a w tym p贸艂roczu konsultacje i zawody mi臋dzynarodowe, aby sprawdzi膰 swoje mo偶liwo艣ci, przygotowuj膮c si臋 do M艢 i ME.
聽Ponadto w karate olimpijskim i karate Shotokan odb臋d膮 si臋 zawody kwalifikacyjne w r贸偶nych kategoriach wiekowych. Udzia艂 w tych zawodach da mo偶liwo艣膰 dostania si臋 do Kadry Narodowej, a p贸藕niej do Reprezentacji Polski.
聽Przypominamy naszym trenerom, 偶e do udzia艂u w zawodach w ramach Zwi膮zku, wymagana jest aktualna licencja klubowa oraz licencje trenerskie i zawodnicze. We wszystkich zawodach, jednym z kryteri贸w zg艂oszenia, jest konieczno艣膰 posiadania odpowiedniego stopnia wyszkolenia, potwierdzonego odpowiednim stopniem kyu lub dan. Jest to wym贸g obowi膮zuj膮cy od lat i dlatego prosimy wszystkich trener贸w o zadbanie o to aby wszyscy zawodnicy mieli aktualne badania lekarskie, licencje zawodnicze i odpowiednie, do poziomu zawod贸w, stopnie wyszkolenia.
聽Du偶o klub贸w wykupi艂o licencje klubowe w lutym (korzystaj膮c z 10% bonifikaty), a cz臋艣膰 czeka na dotacje i wykupi je marcu tu偶 przed sezonem startowym. Kilka klub贸w w zwi膮zku z przej艣ciem do innego stowarzyszenia zrezygnowa艂o z cz艂onkostwa w PZK ale ich odej艣cie zosta艂o zrekompensowane przez zarejestrowanie nowych cz艂onk贸w. W najbli偶szym czasie zamierzamy, zgodnie ze statutem, po偶egna膰 te kluby kt贸re maj膮 zaleg艂o艣ci w wykupieniu licencji klubowych. Ponadto zweryfikujemy aktualno艣膰 licencji zawodniczych. Ci zawodnicy kt贸rzy przez rok nie brali udzia艂u w zawodach PZK zostan膮 pozbawieni licencji zawodniczych, gdy偶 s膮 im niepotrzebne.
聽呕yczymy udanego sezonu sportowego i satysfakcji z osi膮ganych wynik贸w szkoleniowych i sportowych.

Copyright © 2019. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.