Zako艅czenie trudnego roku PDF Drukuj Email
pi膮tek, 20 grudnia 2019 15:24

聽W grudniu wszystkie organizacje podsumowuj膮 swoje roczne dzia艂ania, prowadz膮 rozliczenia dotacji i przygotowuj膮 plany na nast臋pny rok. Zatem pracy jest du偶o i nie wszyscy s膮 w stanie na bie偶膮co 艣ledzi膰 zmiany kt贸re nas dotycz膮.
1. Od nowego roku wchodz膮 w 偶ycie zmiany dotycz膮ce szkolenia instruktor贸w i trener贸w. B臋dzie znacznie trudniej zdoby膰 te uprawnienia. Obecnie w Lublinie ko艅czymy zaj臋cia na ostatnich w tym roku kursach instruktorskich i trenerskich. Od poniedzia艂ku kolejna grupa naszych szkoleniowc贸w b臋dzie mog艂a pochwali膰 si臋 nowymi dyplomami.
2. 19.11.2019 zosta艂a opublikowana zmiana Ustawy o sporcie. W 艣wietle naszego konfliktu z WKF, daje nam dodatkowe mo偶liwo艣ci kontynuowania naszej dzia艂alno艣ci jako Polski Zwi膮zek Sportowy. Nawet w przypadku niekorzystnego dla nas rozstrzygni臋cia w Lozannie.
3. W zwi膮zku ze zmian膮 s臋dziego maj膮cego rozstrzygn膮膰 konflikt PZK-WKF, czekamy na wyznaczenie nowego terminu pierwszego posiedzenia arbitra偶u. Liczymy, 偶e b臋dzie to jeszcze w styczniu przysz艂ego roku.
4. Zostali艣my jako Zwi膮zek zobligowani do uporz膮dkowania spraw wydawania licencji klubowych, zawodniczych i stopni uczniowskich i mistrzowskich. Jedynie PZK jako Polski Zwi膮zek Sportowy ma prawo wydawania tych licencji i dyplom贸w. Tylko wyniki zdobywane na Mistrzostwach Polski i Pucharach Polski organizowane przez PZK mog膮 by膰 podstaw膮 przyznawania nagr贸d za osi膮gni臋cia sportowe i brane by膰 pod uwag臋 przy przydzielaniu dotacji na r贸偶nych szczeblach samorz膮dowych.
5. Niekt贸re stowarzyszenia zabraniaj膮 swoim cz艂onkom brania udzia艂u w zawodach organizowanych przez Polski Zwi膮zek Karate. Przypominamy, 偶e jest to dzia艂anie nielegalne, a kluby kt贸re ulegaj膮 tym zakazom same eliminuj膮 si臋 oficjalnego 偶ycia sportowego w naszym kraju. W stosunku do tych stowarzysze艅 wyst膮pimy na drog臋 prawn膮, za 艂amanie zasad obowi膮zuj膮cych w Polsce i dzia艂anie na szkod臋 karate.

Copyright © 2020. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS