NIEPRZEMY艢LANA DECYZJA PFKS PDF Drukuj Email
艣roda, 24 czerwca 2020 15:37

19 czerwca w Starej Wsi zosta艂 podpisany List intencyjny pomi臋dzy Polsk膮 Uni膮 Karate, a Polsk膮 Federacja Karate Shinkyokushinkai. Trzecia stron膮 by艂a grupa kol. W艂odzimierza Kwieci艅skiego, kt贸ry 2 lata temu odszed艂z Polskiego Zwi膮zku Karate Tradycyjnego.

Celem akcji Polskiej Unii Karate prowadzonej od 3 lat, jest likwidacja statusu Polskiego Zwi膮zku Karate jako jedynego zwi膮zku sportowego w Polsce. W zamian za pomoc w rejestracji PUK w MSiT - prezes PUK Pawe艂 Po艂torzecki, obieca艂 obu grupom przyj臋cie klub贸w do PUK oraz umo偶liwienie rozgrywania MP, ME i M艢 - co jest niemo偶liwe ze wzgl臋du na monopolistyczne przepisy World Karate Federation zabraniaj膮ce udzia艂u cz艂onkom krajowych federacji w innych ni偶 WKF turniejach.

U Z A S A D N I E N I E

Polski Zwi膮zek Karate od 40 lat jest jedynym zwi膮zkiem sportowym w dyscyplinie Karate, zrzesza 420 klub贸w sportowych w tym Kyokushin (260), Shotokan (120), Fudokan (20) oraz Karate Tradycyjne i inne.

Ca艂a grupa Shin-Kyokushin reprezentowana przez 4 zantagonizowane podgrupy kol. kol. M.Godosia, R.Karpi艅skiego, J.Baranowskiego i M.Mazura - posiada w PZK oko艂o 40 klub贸w, co stanowiblisko 10 % klub贸w PZK.

W podpisywaniu Listu intencyjnego uczestniczy艂a tylko jedna grupa, kt贸ra uzurpuje sobie prawo reprezentowania przed MSiT ca艂ego 艣rodowiska Kyokushin, mimo, 偶e reprezentuje ma艂膮 cz臋艣膰 klub贸w Kyokushin. PZK i ponad 200 klub贸w Kyokushin b臋d膮 zmuszone dementowa膰 we wszystkich w艂adzach sportowych i mediach mijaj膮c膮 si臋 z prawd膮 propagand臋.

Symbolem trudnej ale mo偶liwej wsp贸艂pracy z t膮 grup膮 Shin-Kyokushin jest fakt, 偶e mimo otrzymywania z PZK od10 lat30-40 % kwot przeznaczonych na ca艂ego Kyokushin, na Walnym Zje藕dzie wyborczym PZK w 2014 roku grupa g艂osowa艂a przeciwko Zarz膮dowi PZK. Na ostatnim Walnym Zje藕dzie sprawozdawczym PZK w 2019 roku obecny by艂 tylko jeden ich delegat. W 2020 roku bez zgody PZK grupa kol. R. Karpi艅skiego zorganizowa艂a w Kielcach konkurencyjne Mistrzostwa Polski Shin-Kyokushin.

Podobnie nowo powsta艂a grupa kol. W. Kwieci艅skiego reprezentuje kilkana艣cie procent klub贸w Karate Tradycyjnego, poniewa偶 Polski Zwi膮zek Karate Tradycyjnego nadal istnieje i wsp贸艂pracuje z PZK.

Zar贸wno kol. R. Karpi艅ski i kol. W. Kwieci艅ski nie rozumiej膮, 偶e s膮 oszukiwani przez kol.聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 P. Po艂tarzeckiego, kt贸ry obiecuje im cz艂onkostwo PUK w zamian za pomoc w rejestracji tej organizacji w MSiT.Ich kluby nie dostan膮 prawa g艂osu, czyli ich cz艂onkostwo b臋dzie prawn膮 fikcj膮. Identycznie聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 nieliczny PUK zaproponowa艂 PZK cz艂onkostwo daj膮c kilkuset klubom PZK 鈥 jeden g艂os !

PZK potwierdza, 偶e cz艂onkostwo r贸偶nych styl贸w w PUK jest niemo偶liwe ze wzgl臋du na przepisy i polityk臋 WKF, zabraniaj膮ce pomocy organizacyjnej i finansowania styl贸w, a szczeg贸lnie Karate Tradycyjnego, kt贸re przez 20 lat blokowa艂o wej艣cie WKF na Olimpiad臋 oraz Karate Kyokushin jako atrakcyjnemu stylowi dla widz贸w TV co podkre艣laj膮 mi臋dzynarodowe media.

Prawdopodobnie Polski Zwi膮zek Karate jest jednym z niewielu na 艣wiecie zwi膮zkiem sportowym聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 w kt贸rym od 40 lat harmonijnie wsp贸艂pracuj膮 kluby Shotokan, WKF, Kyokushin, i inne.

Nale偶y zapami臋ta膰, 偶e szczeg贸艂owe przepisy WKF wykluczaj膮 zawodnik贸w z kadry narodowej je偶eli startuj膮 w innych stylach oraz wykluczaj膮 s臋dzi贸w, kt贸rzy s臋dziuj膮 zawody innych styli.

聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 -

Kiedy Prezydent WKF Antonio Espinos otrzyma艂 doniesienie od s臋dziego Roberta Hamary, 偶e PZK organizuje tak偶e MP i PP orazwyjazdy na ME, PE,M艢 i P艢 dla styl贸w Shotokan i Kyokushin - zabroni艂 PZK organizacji i wyjazd贸w a szczeg贸lnie dotowania. Poniewa偶 PZK nie dostosowa艂 si臋 do tej decyzji, Prezydent A. Espinos艂ami膮c wszelkie przepisy, przeforsowa艂 usuni臋cie PZK z WKF.

PZK z艂o偶y艂 skarg臋 w tej sprawie do Prezydenta Mi臋dzynarodowego Komitetu Olimpijskiego R. Bacha oraz do CAS. Nadal trwa prawny sp贸r PZK vs WKF w Szwajcarskim Cywilnym S膮dzie w Lozannie.

Nie jest tajemnic膮, 偶e je偶eli PUK przyjmie kluby Karate Kyokushin i Karate Tradycyjne oraz zezwoli im na organizacj臋 MP, PP, ME i M艢 to zostanie usuni臋ty z WKF szybciej ni偶 PZK.

Kol. W. Kwieci艅ski wcze艣niej utraci艂 Polski Zwi膮zek Karate Tradycyjnego, a teraz usi艂uje reprezentowa膰 ca艂y Shotokan.

Jest wiadome, 偶e w razie rejestracji PUK stylowe kluby Shin-Kyokushin i nowego Karate Tradycyjnego nie b臋d膮 ju偶 potrzebne i musz膮 by膰 usuni臋te aby nie nara偶a膰 PUK na atak WKF.聽聽

Reasumuj膮c, prosimy wszystkie kluby Kyokushin, Shotokan, Fudokan i inne o nie przy艂膮czanie si臋 do konkurencyjnych grup, poniewa偶 偶adna umowa z PUK jako sprzeczna z przepisami WKF nie ma sensu.

Polski Zwi膮zek Karate identycznie jak Polski Zwi膮zek Karate Tradycyjnego b臋dzie nadal istnie膰, nawet w przypadku utraty pewnych przywilej贸w - co jeszcze nie zosta艂o zdecydowane.

Nale偶y podkre艣li膰, 偶e Ministerstwo Sportu nie mo偶e zlekcewa偶y膰 PZK zrzeszaj膮cego 420 klub贸w, kt贸re zdoby艂y ponad 250 medali na ME i M艢.

Nadal zapraszamy wszystkich do rozm贸w i wsp贸艂pracy.

Z powa偶aniem.

Osu.

Zarz膮d Polskiego Zwi膮zku Karate

Poprawiony: 艣roda, 24 czerwca 2020 15:38

Copyright © 2020. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS