Zebrania Zarz膮du PZK PDF Drukuj Email
niedziela, 28 marca 2021 20:48

聽W pierwszym kwartale obecnego roku Zarz膮d PZK odby艂 ju偶 4 zebrania. Na tych zebraniach przyj臋to 艂膮cznie 165 klub贸w i okr臋gowych zwi膮zk贸w karate. Jest to wynik rekordowy, zwi臋kszaj膮cy o ponad 35% ilo艣膰 cz艂onk贸w Zwi膮zku. Z prowadzonych rozm贸w z prezesami i trenerami r贸偶nych klub贸w karate wynika, 偶e kolejne kilkana艣cie klub贸w chce zapisa膰 si臋 do PZK. Je艣li to nast膮pi to karate reprezentowane przez PZK b臋dzie trzeci膮 dyscyplin膮 w Polsce, je艣li chodzi ilo艣膰 klub贸w zrzeszonych w Polskim Zwi膮zku Sportowym i ilo艣膰 os贸b 膰wicz膮cych dan膮 dyscyplin臋 sportu. Wyprzedza膰 nas b臋dzie tylko pi艂ka no偶na i pi艂ka siatkowa. W kategorii sport贸w indywidualnych i kategorii sport贸w walki b臋dziemy zdecydowanie na pierwszym miejscu. Je艣li chodzi o ilo艣膰 klub贸w zrzeszonych w jednym Zwi膮zku, to mamy wi臋cej klub贸w ni偶 judo i zapasy razem wzi臋te.
聽W po艂owie czerwca zaplanowane s膮 Mistrzostwa Polski Senior贸w. Na jednej hali przeprowadzone zostan膮 mistrzostwa w Karate Kyokushin, Karate Olimpijskim, Karate Shotokan i Karate Tradycyjnym. Oczywi艣cie ka偶da grupa b臋dzie rozgrywa艂a walk臋 o medale wed艂ug przepis贸w z danego stylu. Zg艂oszenia dla Karate Olimpijskiego i Karate Shotokan b臋d膮 przyjmowane poprzezwww.poland-karate.pl. Do zawod贸w b臋d膮 dopuszczeni tylko zawodnicy z klub贸w maj膮cych aktualn膮 licencj臋 klubow膮 oraz maj膮cych aktualn膮 licencj臋 zawodnicz膮 i stopie艅 potwierdzony przez PZK.
聽W Karate Olimpijskim w kategorii junior m艂odszy, junior i m艂odzie偶owiec, zaplanowane s膮 dwa turnieje kwalifikacyjne. Wyniki z tych zawod贸w b臋d膮 decydowa艂y o dopuszczeniu do Mistrzostw Polski w tych kategoriach wiekowych. W zawodach w grupie m艂odzie偶owc贸w b臋d膮 tylko trzy kategorie wagowe, zar贸wno u kobiet jak i u m臋偶czyzn, takie jak w konkurencjach olimpijskich.
聽Szykujemy si臋 do zawod贸w mi臋dzynarodowych, ale musimy uwzgl臋dni膰 ograniczenia z jakimi borykaj膮 si臋 organizatorzy g艂贸wnych imprez mistrzowskich i obecnie nie jeste艣my w stanie poda膰 termin贸w tych imprez.
聽Za organizacj臋 Mi臋dzywojew贸dzkich Mistrzostw M艂odzik贸w w Karate Olimpijskim odpowiedzialnym jest shihan Ryszard Kulikowski.

Copyright © 2021. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.
FS