II Szkolenie PZK PDF Drukuj Email
wtorek, 09 wrze艣nia 2008 17:32
Ponad 100 uczestnik贸w zgromadzi艂o tegoroczne,  drugie szkolenie Polskiego Zwi膮zku Karate odbywaj膮ce si臋 w dniach 05- 07.09 2008r . w obiektach kaliskiej hali Winiary Arena. W mi臋dzynarodowym 艣rodowisku karate WKF ugruntowuje si臋 przekonanie , 偶e podczas przysz艂orocznego  , pa藕dziernikowego Kongresu    MKOL w Kopenhadze zapadnie decyzja o w艂膮czeniu karate WKF do programu Igrzysk Olimpijskich. Kamieniem milowym na tej drodze b臋d膮 decyzje Kongresu WKF podj臋te podczas tegorocznych Mistrzostw 艢wiata w Tokio, w kt贸rych uczestniczy膰 b臋dzie ponad 100 pa艅stw . Aby spe艂ni膰 wysokie wymaganie MKOL modyfikowane s膮 przepisy , w praktyce sprowadzaj膮ce si臋 do ich uproszczenia , kt贸re w za艂o偶eniach maj膮 uatrakcyjni膰 poziom widowiska sportowego i pozwoli膰 nawet niezorientowanemu kibicowi pozna膰 kryteria ocen. Trenerom i s臋dziom oraz zawodnikom kadry narodowej   zmiany te przedstawia艂 w teorii i praktyce go艣膰 seminarium Robert Hamara z Norwegii 鈥 szef  S臋dziowskiej Komisji Egzaminacyjnej WKF. Osi膮 przewodni膮 wrze艣niowego szkolenia by艂o ujednolicenie niezb臋dnej wiedzy dotycz膮cej systemu oceniania kata i kumite. Zawodnicy kadry narodowej prezentowali swoje umiej臋tno艣ci, a nast臋pnie w dw贸ch grupach : s臋dziowskiej oraz trenersko- zawodniczej,  wsp贸lnie analizowano detale techniczno- taktyczne , pod kierownictwem Roberta Hamary , s臋dzi贸w mi臋dzynarodowych i trener贸w kadry . Wzajemna interakcja - s臋dzia 鈫 trener 鈫 zawodnik -  pozwoli艂a na usystematyzowanie i pog艂臋bienie praktycznej wiedzy,   niezb臋dnej w pracy ka偶demu z nich . Ten warsztatowy spos贸b uczenia (praktykowany w wielu krajach) bardzo spodoba艂 si臋 uczestnikom szkolenia i b臋dzie kontynuowany w przysz艂o艣ci .Teoretyczn膮   wiedz臋 uczestnik贸w z motoryki pog艂臋bia艂 dr Piotr Szewczyk  , a dr Marcin Kwiatkowski (psycholog z PKOL) przedstawi艂 nowe spojrzenie na przygotowanie mentalne zawodnika do startu w zawodach sportowych,   tak wa偶ne we wsp贸艂czesnym treningu.
Szkolenie ,w kuluarowych rozmowach , zosta艂o wysoko ocenione przez uczestnik贸w, zar贸wno od strony merytorycznej jak i organizacyjnej .
Po zako艅czeniu seminarium odby艂 si臋 egzamin na stopnie dan.
Liczba trener贸w i instruktor贸w,   kt贸rzy odbyli tegoroczne szkolenia jest rekordowa ( 111 os贸b ). 艢wiadczy to o post臋puj膮cej integracji wewn膮trz zwi膮zkowej   oraz akceptacji dla   przyj臋tego   trzy   lata  temu i konsekwentnie wdra偶anego   programu reform.

Zdj臋cia w - Galerii

Poprawiony: poniedzia艂ek, 06 pa藕dziernika 2008 00:18

Copyright © 2018. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.