Ustawa o sporcie PDF Drukuj Email
wtorek, 13 maja 2014 06:29
W obecnie obowi膮zuj膮cej Ustawie o Sporcie s膮 nast臋puj膮ce artyku艂y:
art 8 pkt 2. Klub sportowy b臋d膮cy cz艂onkiem polskiego zwi膮zku sportowego uczestniczy we wsp贸艂zawodnictwie sportowym organizowanym przez ten zwi膮zek.
art 13 pkt 1. Polski zwi膮zek sportowy ma wy艂膮czne prawo do:
1) organizacji i prowadzenia wsp贸艂zawodnictwa sportowego o tytu艂 Mistrza Polski oraz Pucharu Polski w danym sporcie,
3).powo艂ywania kadry narodowej oraz przygotowania jej do igrzysk olimpijskich, igrzysk paraolimpijskich, igrzysk g艂uchych, mistrzostw 艣wiata i mistrzostw Europy,
4). reprezentowania tego sportu w mi臋dzynarodowych organizacjach sportowych.

Tak wi臋c Mistrzostwa Polski w Karate mo偶e organizowa膰 tylko Polski Zwi膮zek Karate i jego imieniu wyznaczone kluby w nim zrzeszone. Organizowanie Mistrzostw Polski przez inne stowarzyszenia jest 艂amaniem polskiego prawa. Trenerzy kt贸rzy bior膮 udzia艂 w takich zawodach r贸wnie偶 艂ami膮 prawo i nara偶aj膮 si臋 na konsekwencje z tego wynikaj膮ce. Na takich zawodach s臋dziuj膮 osoby kt贸re nie maj膮 uprawnie艅 s臋dziowskich i przez to stwarzaj膮 zagro偶enie do utraty zdrowia uczestnik贸w takich zawod贸w,a za to grozi i "s臋dziom" i trenerom odpowiedzialno艣膰 karna. Prawdopodobnie cz臋艣膰 os贸b nie ma takiej 艣wiadomo艣ci, 偶e 艂amie prawo i nara偶a si臋 na konsekwencje prawne. Ale nieznajomo艣膰 prawa nie chroni przed jej skutkami.
Udzia艂 klub贸w i poszczeg贸lnych zawodnik贸w w zawodach organizowanych poza naszym Zwi膮zkiem wymaga zgody Zarz膮du Zwi膮zku. W przeciwnym razie zawodnicy i kluby nara偶aj膮 si臋 na ponoszenie konsekwencji kar sportowych 艂acznie z utrat膮 licencji.
W ramach naszego Zwi膮zku odbywaj膮 si臋 liczne zawody sportowe w r贸偶nych kategoriach wiekowych ponadto w innych krajach, w ramach organizacji WKF, EKF, WSKA i ESKA (kt贸rych PZK jest cz艂onkiem) odbywa si臋 dziesi膮tki imprez co tydzie艅. Nie ma wi臋c potrzeby brania udzia艂u w zawodach organizowanych w ramach innych organizacji. Zw艂aszca, 偶e cz臋艣膰 z nich jest konkurencyjna w stosunku do organizacji do kt贸rych nale偶y PZK.

Wac艂aw Antoniak
Poprawiony: wtorek, 13 maja 2014 06:32

Copyright © 2018. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.