Aktywność sportowa w innych organizacjach karate PDF Drukuj Email
czwartek, 19 czerwca 2014 22:06
Pewna grupa ćwiczących karate oprócz aktywności (czasami bardzo małej) w ramach naszego Związku, realizuje swoje ambicje w innych organizacjach karate. Przyczyny tego są różne (czasami niespełnione ambicje sportowe i chęć uzyskania za wszelką cenę tytułów Mistrzów Świata itp), ale skutki takiego działania dla naszej dyscypliny sa negatywne. Po różnych pseudo Mistrzostwach Polski, Mistrzostwach Świata, Europy w wielu miastach pojawilo się bardzo wielu różnego typu "mistrzów" o bardzo niskim poziomie sportowym. Media i lokalne wladze bombardowane są relacjami z tych zawodów jakich to wspaniałych zawodników ma nasz lokalny klub. Ale dociekliwi dziennikarze oraz niektórzy urzędnicy zadają pytanie co to za dyscyplina sportu która w roku ma kilkanaście Mistrzostw Polski oraz kilkadziesiąt Mistrzostw Świata i Europy. Oczywiście nikt nie analizuje poziomu takich zawodów i to zarówno sportowego jak i organizacyjnego.Z relacji tych którzy w takich imprezach brali udział były to wspaniałe zawody o wyjątkowo wysokim poziomie sportowym, a ich zawodnicy zdobyli kilkanaście medali w tym w większości złote.Dlatego tacy "mistrzowie" powinni dostać wsparcie, nagrody i stypendia. Co niestety czasami ma miejsce i tacy"mistrzowie" otrzymują nagrody na które w zasadzie nie zasłużyli. W zawodach organizowanych przez PZK i organizacjach do których należymy (WKF, EKF, WSKA, ESKA) jest dość trudno uzyskać pozycje medalowe, dlatego osób mogących pochwalić się tytułami mistrzowskimi jest stosunkowo mało. Później Mistrz Polski który zdobył ten tytuł po wielu walkach na wysokim poziomie jest traktowany przez lokalne władze dużo gorzej niż "Mistrz Europy". Np. Na ostatnich "ME" było do rozdania 200 kompletów medali na ok 500 zawodników, w bardzo wielu konkurencjach o medalu decydował fakt zapłacenia opłaty startowej, bo każdy uczestnik mial medal z "Mistrzostw Europy". W związku z tym, że nasz Związek jest organizacją zrzeszającą na zasadzie dobrowolności kluby sportowe nie możemy zabronić nikomu udziału w dowolnej aktywności sportowej, ale możemy podziekować za współpracę osobom które działają na szkodę naszej organizacji. Dlatego nie będziemy akceptowali organizowania zawodów o nazwie Mistrzostwa Polski Karate, czy Puchar Polski Karate przez nasze kluby (poza oficjalnym systemem współzawodnictwa sportowego), uczestniczenia w zawodach karate w ramach innych organizacji karate. Kluby biorące udział w zawodach w ramach innych organizacji bez zgody Zarządu muszą liczyć się z zawieszeniem lub utratą licencji klubowej, a zawodnicy (posiadajacy licencję zawodniczą PZK) biorący udział w takich zawodach mogą stacić licencję na pewien okres lub dożywotnio.

Copyright © 2018. Polski Związek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.