Pseudo Mistrzostwa Swiata PDF Drukuj Email
czwartek, 04 wrze艣nia 2014 20:25
Praktycznie co miesi膮c w naszym kraju maj膮 si臋 odbywa膰 Mistrzostwa 艢wiata w Karate. Problem ten om贸wimy na najbli偶szym zebraniu Zarz膮du Zwi膮zku. Zawody te organizuj膮 kluby b臋d膮ce poza strukturami naszego Zwi膮zku i korzystaj膮c z popularno艣ci karate chc膮 na tych imprezach zarobi膰 spore pieni膮dze. Traktujemy to jako dzia艂anie na szkod臋 naszej dyscypliny i dzia艂anie na szkod臋 naszego Zwi膮zku.
Dlaczego uwa偶am 偶e jest to dzia艂anie na szkod臋 naszej dyscypliny? Na ka偶dej z tych imprez rozdanych zostanie mn贸stwo medali, w cz臋艣ci konkurencji b臋dzie wi臋cej medali ni偶 uczestnik贸w. Poziom sportowy b臋dzie bardzo niski, gdy偶 startowa膰 tam b臋d膮 liczne reprezentacje klubowe, z艂o偶one z zawodnik贸w kt贸rzy ngdy nie startowali na wi臋kszej imprezie karate i nie mieliby 偶adnych szans na medal na naszych Mistrzostwach Polski. Po zako艅czeniu tych dw贸ch imprez w polskich klubach pojawi si臋 kilkuset medalist贸w tzw Mistrzostw Swiata. Dlatego mi臋dzy innymi 偶adna powa偶na prasa nie chce pisa膰 o wynikach zawod贸w w karate, bo nie s膮 w stanie okre艣li膰 kt贸r膮 imprez臋 w karate nale偶y traktowa膰 powa偶nie.
Wczoraj s艂ucha艂em w szczeci艅skim radio informacji o zawodach kt贸re maj膮 si臋 odby膰 za ponad miesi膮c w Szczecinie. W ka偶dym zdaniu tej reklamy by艂o k艂amstwo.
W sumie to godzi w nas wszystkich. Gdy偶 lokalne w艂adze wydaj膮 pot臋偶ne pieni膮dze na byle jakie zawody, a p贸藕niej brakuje w naszych kluach 艣rodk贸w na w艂a艣ciwe przygotowanie naszych zawodnik贸w do naszych zawod贸w.

Copyright © 2018. Polski Zwi膮zek Karate - Komisja Sportowa WKF/Shotokan.